Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /home/rtbm1227/public_html/wp-content/themes/yootheme/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 8

Avantajele iluminatului cu LED

Utilizarea avantajelor corpurilor de iluminat cu LED astfel încât să fie valorificate optim

Există câteva avantaje incontestabile şi caracteristici unice ale LED-urilor şi corpurilor de iluminat cu led care le fac atractive pentru aplicaţiile dumneavoastră

Eficienţă

Lumina generată de LED utilizează mult mai eficient energia electrică decât în cazul surselor cu incandescenţă, unde aproape 90% din energie este utilizată pentru a încălzi filamentul până la incandescenţă. Pe lângă aceasta, sistemul optic utilizat este superior din punct de vedere al pierderilor. Eficienţa surselor de alimentare este un alt factor foarte important. Toate acestea, cumulat, duc la o eficienţă mult superioară faţă de soluţiile clasice. Aceasta se va reflecta în consumul de energie electrică. Economia de energie depăşeşte frecvent 50% faţă de sursele tradiţionale.

Durata de viaţă

Durata de viaţa a LED-urilor (35.000-100.000 ore) este o măsură a degradării nivelului de lumină. Durata de viaţă LED-urilor o depăşeşte substanţial pe cea a surselor de iluminat cu incandescenţă (1000-2000 ore) sau fluorescente (8.000-15.000 ore). În plus sursele de iluminat cu LED sunt mult mai rezistente la variaţii de temperatură, vibraţii şi şocuri mecanice, fiind deci mai fiabile decât cele tradiţionale.

Culoarea

LED-urile nu necesită filtre pentru a produce lumina de o anumită culoare. Culoarea este generată de materialul semiconductor.

Emisia direcţională a luminii

Lumina este direcţionată unde este necesară. Sursele tradiţionale de iluminat emit lumina în toate direcţiile. Pentru multe aplicaţii o mare parte din lumină este irosită dacă nu se utilizează reflectoare sau dispozitive optice speciale. LED-urile fiind montate pe o suprafaţă plană emit lumina hemisferic reducând astfel lumina care nu se utilizează.

Dimensiunea

Sursele de iluminat cu LED pot fi foarte compacte; dimensiunea redusă şi lumina direcţionala oferă posibilitatea unor soluţii inovative, cu un design compact. Pentru a produce un nivel de lumină echivalent celui produs de corpurile obişnuite de iluminat este necesară gruparea mai multor LED-uri. Chiar si lămpile care produc sute de lumeni sunt mai compacte decât cele cu descărcare în gaze cu flux similar.

În parcări/garaje şi alte spaţi cu tavan jos poate fi exploatata cu succes caracteristica lampilor cu LED de a fi compacte. La fel şi pentru vitrine sau containere se pot utiliza lămpi cu LED fără a incomoda.

Rezistenţa la şocuri şi vibraţii

Când sunt supuse la şocuri şi vibraţii nu li se deterioreaza filamentul sau balonul de sticla cum se întamplă în cazul altor tipuri de lămpi. Lămpile clasice cu incandescenţă şi descarcare în gaze, pot fi afectate în cazul funcţionării în medii în care sunt supuse la vibraţii excesive. În aplicatii legate de mijloace de transport (avion, tren, autobuz, automobile), iluminat din interiorul şi din apropierea zonelor industriale, lifturi, scări rulante, ventilatoare, corpurile de iluminat cu LED sunt alegerea perfectă.

Funcţionare la temperatură scăzută

Performanţele lămpilor cu LED se îmbunătăţesc la temperaturi scăzute. Lămpile fluorescente, în special cele pe bază de amalgam, funcţionează deficitar la temperaturi scăzute, fiind necesare tensiuni mari pentru a se aprinde şi având un flux luminos mai scăzut. Din acest motiv lămpile cu LED sunt utile pentru aplicaţii din spaţii refrigerate, congelatoare, camere reci, aplicaţii exterioare.

Aprindere instantanee

Nu este necesar un timp de încălzire. Lămpile fluorescente, în special cele pe bază de amalgam au nevoie de până la trei minute pentru a ajunge la emisia maximă de lumină. Lămpile cu descărcare de intensitate mare au timpi de încălzire între câteva minute pentru halogenuri metalice până la 10 minute pentru lămpile cu sodium. Au nevoie şi de un timp suplimentar (10-20 minute) din momentul stingerii până pot fi repornite, interval de timp care poate fi redus la 2-8 minute în cazul utilizării balasturilor cu pornire cu puls. Led-urile ajung la strălucirea maximă aproape instantaneu şi se pot reaprinde imediat după ce au fost stinse.

Capacitate de a rezista la numeroase cicluri aprindere-stingere

Lămpile tradiţionale se ard mai rapid dacă sunt supuse la cicluri de aprindere-stingere frecvente întrucât, în cazul lămpilor cu incandescenţă filamentele subţiate în timpul funcţionării se ard la aprindere, iar în cazul celor fluorescente şi cu descărcare în gaze tensiunile de pornire erodează învelisul emiţător al electrodului. Perioada de viaţă a LED-ului şi fluxul său luminos nu este afectat de ciclurile rapide. Această caracteristică face lămpile cu LED adecvate pentru aplicaţii cu senzori de prezenţă sau semnalizatoare.

Controlabilitate

Lămpile cu LED sunt compatibile cu dispozitive de control electronice pentru ajustarea nivelului de lumină şi caracteristicilor de culoare. Sursele eficiente de iluminat tradiţionale au limitări în privinţa controlului nivelului de iluminare. Dimmingul se poate realiza pentru sisteme comerciale fluorescente doar cu un premium substanţial. LED-urile oferă potenţiale beneficii în privinţa controlului nivelului de lumină şi culorii. Pe măsură ce tehnologia evoluează zona dimmingului şi a controlului culorii devin zone de inovare în iluminat. Integrarea cu celule fotoelectrice oferă potenţialul pentru creşterea eficienţei energetice.

Nu au emisii infraroşii sau ultraviolet

LED-urile pentru iluminat nu emit radiaţii infraroşii sau ultraviolet. Lămpile cu incandescenţă convertesc cea mai mare parte din energie în radiaţie infraroşie, doar mai puţin de 10% fiind convertită în lumină vizibilă. Lămpile fluorescente convertesc cam 20% din energie în lumină, iar cele economice emit radiaţii ultraviolet care fac necesare dispozitive speciale de protecţie pentru a nu afecta ocupanţii încăperii. Radiaţiile infraroşii pot produce arsuri, iar cele ultraviolete deteriorează obiectele de artă, artefactele, stofele şi ochii.

Impactul redus asupra mediului

LED-urile conservă energia şi nu conţin substanţe periculoase pentru mediul înconjurător spre deosebire de sursele de iluminat cu descărcare în gaze care conţin mercur. Durata de viaţă mult mai îndelungată face ca sursele de iluminat cu LED să fie mult mai atractive din punct de vedere al protejării mediului.

Tendinţa mondială este de renunţare la sursele de lumină clasice, neeficiente energetic şi promovarea surselor de lumină performante, categorie din care fac parte LED-urile. Legislaţia europeană prevede înlocuirea până în 2017 a surselor de iluminat cu incandescenţă şi descărcare în gaze.

Vă rugăm să introduceţi datele dvs. de contact pentru a beneficia de o soluţie de iluminat cu LED care să răspundă cel mai bine nevoilor dvs. În maximum o săptămână vă va contacta un specialist în luminotehnică şi va găsi cea mai bună soluţie pentru dumneavoastră.